Poradíme Vám s chytrou domácností

Nejste si jisti, zda je pro Vás chytrá domácnost to pravé? Připravili jsme pro Vás jednoduchého průvodce.

Chytrá domácnost

Vývoj technologie připojitelné k internetu jde stále kupředu raketovým tempem. Zařízení spadající do kategorie chytré domácnosti, nejsou výjimkou. Rok od roku roste počet vloupání. Jen pár pohybů prstem po dipleji telefonu, Vám dokáže ulehčit život. Společnost Nedis, přináší několik řešení, na které se dnes podíváme. Ať už jste v tomto oboru začátečník, nebo technologický guru, určitě zde najdete odpovědi na základní i pokročilé otázky, které Vám dosud bránili v rozhodování, jestli je pro Vás chytrá domácnost, tím správným řešením.

Všechna zařízení o kterých se dnes dočtete je potřeba připojit na Wi-Fi, aby správně fungovaly.

Nejdříve se podrobněji podíváme na jednotlivé produkty.

Začněme s IP kamerami
IP kamery, jsou vlastně normální kamery s přístupem k internetu, to znamená, že se dokážeme v reálném čase podívat z počítače, chytrého telefonu, nebo tabletu, na právě probíhající záznam. Nejdříve je potřeba si říci, zda kameru potřebuji do interiéru nebo exteriéru. Interiérové nezvládají ztížené provozní podmínky, jako je vlhkost, déšť, nebo nízká a vysoká teplota a velmi špatně by se přidělávaly například na zeď. Poté co znám tento parametr začneme hledat rozdíly, mezi jednotlivými modely IP kamer.

Interní
Základním zabezpečením, který nám společnost Nedis nabízí je určitě tato kamerka. Jedná se o jednoduchou, malinkatou IP kameru, která dokáže nabídnout hodně muziky člověku, který kamerku umístí například do rohu místnosti. S kamerkou nemůžete přes chytrou aplikaci otáčet a kromě senzoru pohybu, nemá žádné dodatečné funkce. Stačí vložit paměťovou kartu až do velikosti 128 GB, propojit s chytrou aplikací a během pár minut je vše připravené a funkční.

                                                                                                                                                                                             Image 2

Obdobnou variantou je tato IP kamera. Funkce mají totožné, jen nám zde přibyl senzor pro sledování klimatu. V praxi to znamená, že pod momentálně nahrávaným záznamem v reálném čase vidím okolní teplotu a vlhkost vzduchu. Polohování kamery bylo velmi chytře předěláno. Zatímco u předchozí kamery, jsme museli najít rovnou plochu, kam kameru položíme, kvůli nijak nepřizpůsobivému stojánku, zde je „noha“ flexibilní. Je jen na Vaší představivosti, jak a kam kamerku položíte, aby nejlépe snímala prostor, který potřebujete.
Image 3
Tato pokročilejší IP kamera je vhodná, pokud předchozí modely nedokáží ze svojí pozice nahrávat, vše co potřebujete, nebo je potřeba dát kameru doprostřed místnosti. Dokáže se otáčet jak horizontálně, tak vertikálně, nebo záznam přiblížit, takže i kdyby byla kamera na stole, uprostřed místnosti, stejně si jí vždy na dálku otočíte na místo, kam chcete koukat. Pokud se Vám šedá kamera nehodí do interiéru, výrobce přibalil na výměnu kryt bílý.
Image 4
Všechny kamery nahrávají v rozlišení 1280x720 pixelů v zorném úhlu 110 stupňů a podporují paměťovou kartu do velikosti 128 GB, která není součástí balení. Disponují pohybovými a zvukovými senzory a dokáží nahrávat v nočním režimu.

Externí
Venkovní IP kamery splňují certifikaci IP65, takže vydrží nepříznivé podmínky, jako déšť, nebo prach. Velkým rozdílem, oproti kamerám vnitřním, je způsob ukládání záznamu. Z důvodu voděodolnosti kamery, nelze vložit paměťovou kartu, a proto se veškerý záznam ukládá na vestavěnou paměť 16 GB. V nabídce najdete základnější model zde a pokročilejší zde. Důležitým rozdílem je možnost otáčení kamerou horizontálně i vertikálně plus nahrává záznam ve vyšším rozlišení 1920x1080 pixelů. V balení najdeme kromě napájecího adaptéru i držáky na zeď se všemi potřebnými šroubky.
Image 5
Všechny zmíněné kamery se jednoduše propojí s aplikací Nedis SmartLife, která je volně dostupná na Google Play, nebo AppStore.

Pohybový senzor, siréna a chytrá zásuvka
Kromě IP kamer, dokáže firma Nedis nabídnout i další zabezpečovací technologie. Například s tímto pohybovým senzorem budete okamžitě vědět, že se u Vás doma něco děje i přesto, že jste na dovolené stovky kilometrů daleko. Pokud by jsme chtěli upozornit okolí a vystrašit případného zloděje, není nic jednoduššího, než zapojit tuto chytrou sirénu, která jakmile se zapne, tak všichni sousedé budou vědět, že je něco špatně a Vy pomocí chytrého telefonu také. Tuto chytrou zásuvku můžeme použít na jakékoli elektrické zařízení, sepne se jen tehdy, kdy dám pomocí aplikace pokyn, nebo mohu nastavit, aby se sepnula například po sepnutí jiného zařízení, jako právě pohybový senzor. Díky propojení přes Wi-Fi, spolu vše komunikuje výborně.
Image 6
Pokud zapojíme vše co jsme si dosud řekli, to znamená IP kameru, snímač pohybu, sirénu i chytrou zásuvku. Můžeme nastavit, aby se po tom, co snímač pohybu zachytí pohyb, aktivoval chytrou zásuvku, ve které je zapojená IP kamera a poté co i ona zaznamená další pohyb, tak zapne sirénu. V tu dobu už Vám aplikace zobrazí notifikaci v telefonu a online se díváte, co se doma děje. Případně můžete kameru i sirénu zapnout ručně, podle situace.

Chytré zásuvky, žárovky, spínače a ovladač rolet
U chytrých zásuvek ještě zůstaneme. Nejen, že si můžeme zapínat zařízení na dálku, například si zapnout topení o hodinu dříve, než se dostaneme domů, ale tento pokročilejší model zásuvky nám dokáže hlídat spotřebu připojeného elektrického zařízení. Pokud bychom potřebovali připojit více zařízení najednou, s touto chytrou prodlužovačkou mohu zapojit, až tři zařízení plus 4x zařízení přes USB. Každou z těchto zásuvek mohu ovládat na dálku.

Jakmile budeme potřebovat na dálku zapínat a vypínat světla, můžeme použít tento chytrý spínač osvětlení, nebo tento dvojitý spínač. Znovu si mohu na dálku zapínat a vypínat světla v domácnosti. I když budete na dovolené, můžete zařídit, aby to vypadalo, že je pořád někdo doma. Samozřejmě mohu spínač použít jako klasický. Funguje dotykově a dodá Vaší domácnosti krásný futuristický nádech.

Kdo se chce probudit tím, že Vám Slunce začne svítit do ložnice a má elektrické rolety, záclony, nebo žaluzie, může si také užít ovládání na dálku s touto řídící jednotkou. Jen si načasuji, kdy chci aby se rolety zvedly.
Revoluce ve svícení přichází s chytrými žárovkami, nejen že ovládáme kdy se má žárovka rozsvítit a zhasnout, ale můžeme nastavovat intenzitu svícení. Tyto najdete zde. U pokročilejších modelů jako tento, nebo tento dokonce i barvu svícení a teplotu světla.
Image 7

Nedis SmartLife
Všechna zařízení, co jsme si popsali, jsou spolu propojitelné přes chytrou aplikaci. Fantazii se meze nekladou a pokud si řekneme, že by jsme chtěli automaticky po spuštění pohybového čidla rozsvítit, stáhnout rolety a sepnout zásuvku ve které mám televizi, tak můžeme. Je jen na Vás jak si domácnost přizpůsobíte. V aplikaci si můžeme zařízení rozdělit podle jednotlivých místností a pro lepší přehled si je pojmenovat podle sebe. Následně můžu vše rozdělit i podle domácností. Takže můžeme mít záložku pro hlavní domácnost a například chalupu.

Třešničkou na dortu může být propojitelnost všech těchto zařízení s hlasovými asistenty Amazon Alexa a Google Home. Takže odpadá nutnost vzít pokaždé telefon, nebo tablet do ruky, ale vše můžeme ovládat hlasem.

Image 8


Doufáme, že jsme Vám pomohli při orientaci v kategorii chytré domácnosti.
V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat:
E-mail: info@tntrade.cz
Tel: +420 495 800 720
Nebo na pobočce na adrese Myslivečkova 846, 500 03 Hradec Králové.

Celou nabídku najdete na našem e-shopu.