BETHESDA

Nejznámějšími produkty společnosti jsou počítačové hry a videohry z herní RPG série The Elder Scrolls.

Historie
Společnost Bethesda Softworks byla založena v roce 1985 Christopherem Weaverem ve městě Bethesda v americkém Marylandu. V roce 1990 se společnost přestěhovala do jiného marylandského města Rockville. Později byla Bethesda Softworks koupena společností Zenimax Media, Inc., kterou Christopher Weaver založil v roce 1999.

Společnost Bethesda Softworks je spojena s vývojem první sportovní simulace, která se snažila napodobovat fyzikální zákonitosti. Byla to hra Gridiron!, která byla vydána v roce 1986 pro počítače Atari ST, Commodore Amiga a Commodore 64/128. Bethesda Softworks hru vyvinula pro společnost Electronic Arts. Přes dlouhou historii vývoje her v různých žánrech se Bethesda Softworks patrně nejvíce proslavila RPG sérií The Elder Scrolls. Práce na první hře The Elder Scrolls: Arena byly zahájeny programátorem Julianem Lefayem v roce 1992 a hra byla vydána v roce 1994. V dalších letech byly vydány další díly této herní série, některé hry byly doplněny i datadisky. Jako zatím poslední v roce 2011 vyšla The Elder Scrolls V: Skyrim.

Bethesda Softworks také vydala tři hry ze světa Star Trek, a to Star Trek: Legacy (pro osobní počítač a Xbox 360), Star Trek: Tactical Assault (pro Nintendo DS a PlayStation Portable) a Star Trek: Encounters (pro PlayStation 2). V zimě 2007 byla vydána hra Star Trek: Conquest pro herní konzole Wii a PlayStation 2. V roce 2004 společnost koupila práva k herní sérii Fallout od společnosti Interplay Entertainment a od konce roku začal vývoj dalšího dílu Fallout 3, který byl vydán na podzim 2008 pro PC, PlayStation 3 a Xbox 360.